YÜZYILLIK
MUCİZE: WEBER AGAVESİ
Sevgili
Turna okurları bugün faydaları saymakla bitmeyen bir nevi doğanın sabrını
temsil eden yüzyılda bir çiçek veren “Weber agavesi” hakkında konuşacağız.
Mavi Agave (Weber Agavesi)
Bu
bitkinin ilk keşfi, kaktüsler konusunda uzmanlaşmış Fransız botanikçi Frédéric
Albert Constantin Weber tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle bazı
kaynaklarda botanikçinin adıyla “Weber agavesi” olarak da anılmaktadır.
Gelişimi
için sıcak iklim koşullarına ihtiyaç duyan, kuraklığa ve susuzluğa son derece
dayanıklı olan Mavi Agave, Meksika ve Orta Amerika bölgesine özgü
bir bitkidir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bu bitki, iklim
koşullarının elverişli olması sayesinde Türkiye'de özellikle Ege ve Akdeniz
kıyılarında da görülmektedir. Genellikle 60 ila 100 yıl arasında
çiçek açan Weber agavesi, Türkiye'de halk arasında sabır çiçeği veya yüzyıl
çiçeği olarak adlandırılmaktadır.
Faydaları
Agave, kan şekerini ani ve yüksek seviyelerde
yükseltmeden tatlandırıcı olarak kullanılabilir; bu da özellikle diyabet
yönetimi açısından önemli bir avantajdır. Bitkinin özü, cilt bakımında
ve bağırsak florasının düzenlenmesinde de önemli rol oynar.
İçeriğinde yüksek miktarda B1, B2, B6, K, C
vitaminleri ve folat bulunur.
- Özellikle
B6 vitamini, vücudun protein ve karbonhidrat sindirimini düzenler.
- Gebelik
döneminde tüketildiğinde, bebeğin sinir sistemi
gelişimine katkı sağlar.
- İçeriğindeki
folat ise zihinsel gelişimi destekler.
Ölüm Süreci
Agave bitkisinin ölümünde, Agave Burun Böceği
(Scyphophorus acupunctatus) önemli rol oynar. Bu böcek, bitkinin içine
girerek yumurtalarını bırakır. Yumurtalardan çıkan larvalar, bitkinin iç
dokularını tüketir ve bu durum zamanla bitkinin çökmesine ve ölmesine neden
olur.
Yorumlar
Yorum Gönder